5 gode råd til dig, der vil være selvstændig

Julie Søgaard selvstændig grøn moderator journalist kommunikatør klima energi miljø natur

Som selvstændig er Julie Søgaard jævnligt ordstyrer. Her på en samtale og debat efter filmen The Green Lie under CPH:DOX 2018.

Hvad laver du egentlig som selvstændig? Får du det til at hænge sammen? Vil du i virkeligheden hellere have et fast fuldtidsjob?
Her får du mine svar på disse ofte stillede spørgsmål og nogle gode råd, hvis du selv overvejer at blive selvstændig.

For at svare på det sidste spørgsmål først: Nej. Jeg trives lige nu rigtig godt med at være selvstændig. Jeg nyder den fleksibilitet, det giver – også i forhold til mit privatliv.

Min hverdag som selvstændig

Jeg har faste opgaver et par dage om ugen. Resten af min arbejdstid bruger jeg på:

– opgaver for nye og tilbagevendende kunder
– at få ny viden inden for mit stofområde
– at lære nyt gennem kurser og efteruddannelse
– at vedligeholde og udvide mit netværk
– markedsføring og at møde nye kunder
– administration og regnskab

5 gode råd til dig, der vil være selvstændig

Så hvilke erfaringer og råd kan jeg give videre efter to år som selvstændig journalist, kommunikatør og ordstyrer? Her kunne jeg lave en alenlang liste, som alligevel ikke ville være udtømmende.
I stedet vil jeg blot fremhæve 5 råd, som jeg selv har haft særlig glæde af at følge:

Spar op

Inden du kaster dig ud i livet som selvstændig, er det en god idé at have sparet tilstrækkeligt op, så du har en økonomisk ‘buffer’, hvis der i starten eller undervejs skulle blive sparsomt med opgaver.

Det giver dig også en frihed til at sige nej til opgaver, du enten ikke ønsker at påtage dig eller som kommer på et tidspunkt, hvor du allerede har mere end rigeligt at lave.

Find din profil

Hvad er du god til? Hvad har du lyst til at lave? Hvordan adskiller du dig fra andre på markedet?
Med udgangspunkt i svarene på de spørgsmål kan din forretning tage form.  Undgå at blive for smal eller for bred i din profil.

Jeg tog udgangspunkt i mit stofområde – klima, energi, natur og miljø – som jeg har beskæftiget mig med i en længere årrække og ikke mindst har et netværk indenfor.

Find dine ben

Vælg mindst to – helst tre – ben i din forretning, så du ikke satser alt på én type af opgaver og kunder.

Dine tre ben kommer sandsynligvis ikke til at fylde lige meget – hverken tidsmæssigt eller økonomisk – og måske viser det sig, at det ben, du troede ville fylde mest, kommer til at fylde mindst og omvendt.

Det kan endda være, at der opstår en efterspørgsel på et helt fjerde ben, mens et af dine oprindelige ben med tiden helt forsvinder.

Mine tre ben har fra starten været journalistik, kommunikation og events (som ordstyrer, facilitator og planlægger) – og er det endnu. Ligesom med stofområdet var det for mig et naturligt valg, da jeg gennem mine tidligere job har opbygget en solid erfaring med disse tre discipliner.

Gør dig synlig

Jeg lagde ud med at fortælle mit netværk gennem diverse sociale medier, at jeg var blevet selvstændig. Det kastede de første opgaver af sig – og opgaver skaber synlighed og dermed nye opgaver.

Det er også vigtigt jævnligt at deltage i forskellige sammenhænge, hvor du kan støde på din næste kunde.
Dine kunder finder du ikke nødvendigvis kun i netværk og til arrangementer med direkte relation til dit fag. De kan være alle steder. Hold øjne og ører åbne – og lyt til deres behov. Det kan være, at det netop er dig, de leder efter.

Jeg får fortsat opgaver gennem mit netværk, men får også kunder, som er stødt på mig andre steder – for eksempel på en konference, hvor jeg har været moderator eller som har søgt efter én med netop min profil.
Det er derfor en rigtig god idé at have en hjemmeside, der tydeligt fortæller, hvad du kan hjælpe dem med.

Dygtiggør dig

Som selvstændig lærer du automatisk noget nyt hele tiden – nye kunder, nye opgaver, nye erfaringer.

Men det er også vigtig at indsamle ny viden og efteruddanne dig løbende, så du ikke blot holder dig opdateret på dit fagområde, men også skærper din profil og dine ben i forretningen – og ser nye muligheder.

Mine to første år som selvstændig

Så hvad har jeg egentlig lavet som selvstændig de sidste to år? Det kan du læse om i disse to blogindlæg:

Mit andet år som selvstændig

Mit første år som selvstændig

Flere gode råd

Journalistforbundet (DJ) har lavet en fin liste over gode, praktiske råd med fokus på økonomi, skat, moms, regnskab og lignende.

Hvis du er medlem af DJ kan jeg varmt anbefale at tageet kursus om at starte sin egen forretning. Hvis ikke, så har din fagforening måske lignende kurser.